lauantai 26. toukokuuta 2012

Munien läpivalaisu

Läpivalaisu, haudonnan 6.päivä
Konehaudonnan kuudes päivä koitti ja läpivalaisu, jossa selviäisi, mitkä munista ovat lähteneet kehittymään. Läpivalaisimme munat pimeässä huoneessa led-lampulla. Verisuonet näkyivät selvästi ja sisällä näkyi heiluva alkio. Munia oli 28 ja vasta toisiksi viimeinen läpivalaistu muna oli hedelmöittymätön. 27/28 oli paljon parempi tulos, kuin uskalsimme odottaa!

perjantai 25. toukokuuta 2012

Kanat mediassa

Lehtijuttu paikallislehdessä meidän maatiaisista
Pääkirjoituksessa kanabuumista
Paikallislehden toimittaja kävi meillä tekemässä jutun kanoista, ja se sai minut tutkimaan hieman, minkä verran kanat ovat olleet esillä mediassa viime aikoina.

Viime vuonna Munamies toi munat ja kanat lähelle suomalaisten sydäntä ja vieraili mm. Makuja-kokkiohjelmassa, jossa kokattiin kukonpoikaa. Ohjelma kannattaa katsoa, jos miettii, mitä eroa on kukonpojalla ja broilerilla.

Tänä keväänä kanat ovat olleet erityisen runsaasti esillä mediassa, muutakin kuin kokkiohjelmien menuissa. Maaliskuussa puhutti Viidakon tähtösten avausjakso, jossa tosi-tv tähtien tehtävänä oli kokata kanasta, mutta teurastaa se ensin. Tehtävä pääsi otsikoihin, mutta useimmille kanaharrastajille kukkojen laittaminen pataan ja perheelle pöytään on luonnollinen osa arkea ja eettisempi ratkaisu kuin broilerin hakeminen kaupasta.

Pääsiäisenä puhutti munapula, josta me kotitarvekanalan pitäjät emme tienneet mitään, sillä omien kanojen muninta jatkui uutisista huolimatta kuten ennenkin. Ratkaisuksi munapulaan ehdotettiin kotitarvekanalan perustamista omaan pihaan. Ennenhän kanoja oli lähes joka talossa, ja nykyään ollaan taas menossa hieman samaan suuntaan, sillä muutaman kanan parvia otetaan myös rivitalojen ja omakotitalojen pihoille taajamiin.

Kanat pääsivät myös MTV3:n kymppiuutisten loppukevennykseen. Muutamat kesäkanoista haaveilevat ovat kertoneet tämän pätkän vaikuttaneen heidän kanojen hankintaansa. Tällaiset klipit saattavat tuoda lapsuusmuistot oman perheen kanoista mieleen, ja samaa halutaan tarjota omillekin lapsille esimerkiksi ottamalla kesäkanoja. MTV3:n nettisivuilla julkaistiin myös kesäisin kuvituksin houkutteleva kirjoitus oman pihakanalan unelmasta. Se ei varmaan helpottanut kanoista vielä vain haaveilevan omien kanojen odotusta.

Rotukanayhdistyksen puheenjohtaja kertoi Ylen Ajantasa-ohjelmassa, että kanojen hankintaan vaikuttavat useat tekijät kuten esimerkiksi lähiruoan suosiminen, slow-life -elämäntapa sekä oman ruokansa tuottamisen eettisyys ja ekologisuus. Hän mainitsi yhtenä syynä kanojen pitoon myös maatiaiskanojen säilyttämisen, joka osuu ja uppoaa minuun. Sivutuotteena vai liekö sittenkin kaikkein tärkeimpänä meille monille kuitenkin ovat omat kananmunat ja eettisen lihan tuottaminen omalle perheelle. Ne ovat priceless-elämys, jolle ei voi laittaa hintalappua.


keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Hautomakoneen ensimmäiset munat

Octagon 20 ECO puoliautomaatti

Hautomakone 45 astetta kallellaan
Saanko esitellä komean hautomakoneeni, joka on Octagon 20 ECO puoliautomaattinen hautomakone. Keräsin siitosmunia vajaan kahden viikon ajan ja laitoin ne koneeseen viime viikonloppuna. Haudonta kestää 3 viikkoa, joten reilun parin viikon päästä kuoriutuu toivottavasti lisää tipuja!

Hautomakoneen käyttöönotto oli erittäin helppoa. Tutustuin käyttöohjeisiin ja laitoin koneen toiseen vesikouruun vettä. Sen jälkeen kone oli yön yli päällä, ja lämpötila tasaantui sopivan haudontalämpötilan ylärajalle. En säätänyt lämpötilaa vielä matalammaksi, vaan laitoin munat ja annoin lämmön taas tasaantua. Latasin koneen täyteen maatiaiskanan pieniä munia, joita sinne mahtui 28 kpl. Ihmeekseni lämpötila tasaantui juuri täydelliseksi haudontalämpötilaksi: 37,5 asteeseen.

Sen jälkeen ainoat vaadittavat hoitotoimenpiteet ovat hautomakoneen kallistaminen 45 asteen kulmaan muutamia kertoja päivässä, joka kerralla eri suuntaan kuin edellisellä kerralla. Parin päivän välein tarkistan veden riittävyyden. Kallistamiseen on olemassa automaattinen kääntölaitekin, jonka saa ostaa lisävarusteena.
28 alholaisen maatiaiskanan munaa

Hankintalistalla on nyt kosteusmittari, jolla voin tarkkailla hautomakoneen kosteutta. Ulkomaalaisilta keskustelupalstoilta olen kuitenkin lukenut, että seuraamalla tämän kyseisen koneen käyttöohjetta kosteus pysyy sopivana, joten en ole kiirehtinyt mittarin hankinnassa.

Loppuviikosta pääsen läpivalaisemaan munat ja näkemään, mitkä munat ovat lähteneet kehittymään. Siihen asti, kallistelemisiin!

maanantai 21. toukokuuta 2012

30 tipua tyrnäväläistä ja poikaslämmitin

Tyrnäväläisen maatiaiskanan tipuja, ikä 1 pv
Kävin eilen hakemassa Rovaniemeltä tyrnäväläisen maatiaiskanan säilyttäjältä 30 tipua oman parvemme aluksi. Tyrnäväläiset maatiaiskanat värikästä sakkia, eikä mikään väri ole toista yleisempi. Omassa parvessani on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta harmaita ja kirjavia tyrniksiä. Tipujen isäkukkoja on viisi, joten geenejäkin on parvessa laajasti. Tipujen kasvattajan haastattelun julkaisen blogissani myöhemmin!

Tiput olivat edellisenä päivänä kuorituneita, joten vuokrasin kasvattajalta pitkän automatkan ajaksi tupakansytyttimeen liitettävän EcoGlow poikaslämmittimen.

Poikaslämmitintä oli tarkoitus käyttää kotonakin, mutta valitettavasti tavalliseen pistorasiaan liitettävä virtalähde unohtui hötäkässä kasvattajalle. Niinpä virittelimme lämpölamppuja tipulaatikon ylle ja lämpömittarin laatikkoon. Lämpötilan pitäminen tasaisena osoittautui hankalaksi, sillä ympäröivän ilman lämpötila vaihtelee. Poikaslämmitin on lämpölamppua huolettomampi valinta, sillä sen lämpötila on aina kanaemon lämpöinen ja se on paloturvallinen. Olen tilaamassa nyt itselleni samanlaista poikaslämmitintä, lämmöksi ja myös keinoemoksi, jonka alle tiput voivat kömpiä lämpimään kuin emon alle.

lauantai 19. toukokuuta 2012

Kesäkanat uuteen kotiin

Alhokana ja valkoinen jalkarengas
Tänään lähtivät ensimmäiset kesäkanat uuteen kotiinsa, kaksi kanaa ja yksi kukko. Perheen tyttö oli antanut kukolle nimen jo etukäteen, ja nyt hän pääsi valitsemaan nimeen sopivan kukon kukkolasta. Merkitsin kanat jalkarenkailla, joten halutessaan uudet omistajat voivat tuoda ne syksyllä takaisin.

Kanat matkustivat kaikki samassa pahvilaatikossa, johon oli tehty ilmareikiä. Ne rauhoittuvat nopeasti hämärässä laatikossa ja matka sujuu yleensä ilman kotkotuksia. Matkustusta ennen kanoille ei kannata antaa puuroa tai muita sellaisia herkkuja, joita ne vetävät kupunsa täyteen, jotta matkustus sujuu mukavammin.

Mukaansa kanat saivat ohraa ja kauraa, täysrehua ja kanankalkkia perhe olikin jo ostanut maatalouskaupasta. Täysrehun ja kalkin lisäksi kanat tarvitsevat puhdasta vettä juotavaksi, soraa ruuansulatusta varten, pehkua (esim. turvetta tai kutterinpurua) kylpemistä varten ja kuivaa heinää tai olkea munintapesiin. Täysrehu on helpoin tapa ruokkia kanat, ja sen lisänä voi tarjota keittiöstä ruuan tähteet ja heitellä vaikka kauraa ja ohraa pehkuihin, jotta kanoilla on hauskaa puuhaa jyviä etsiessään.

Tänä kesänä on varmasti ennätysmäärä kesäkanoja, joten muutama muistutus uusille kananomistajille:

  • Muista tehdä ilmoitus kanojen pidosta kunnaneläinlääkärille tai maatalousneuvojalle (vaihtelee kunnittain).
  • Huomioi siipikarjan ulkonaliikkumisrajoitus, joka on voimassa toukokuun loppuun asti. Lisätietoja esim. Valtion säädöstietopankista ja Maaseudun tulevaisuudesta.
  • Kanat ovat kaikkiruokaisia, mutta niille ei saa antaa avokadoa, joka on niille myrkyllistä, eikä raparperia, joka heikentää kalkin imeytymistä. Lisäksi sipuli voi aiheuttaa suurina määrinä anemiaa, joka on kanoille vaarallinen myrkytystila.
Hauskaa kesää kaikille uusille ja vanhoille kananomistajille! :)

perjantai 18. toukokuuta 2012

Tervetuloa kanamaiseen maalaisblogiin!

Alhon kannan maatiaiskukkoja
Kevät on tullut ja kanabuumi on kuumimmillaan. Ihmiset valmistautuvat kesäkanojen hakuun ja mattimyöhäiset yrittävät vielä löytää itselleen kanoja. Saan itse päivittäin sähköposteja ja puheluita kanojen ostajilta, jotka haluavat kesäksi kotkotusta pihapiiriinsä. Kysynnän määrä yllätti, joten valitettavasti suurimmalle osalle kysyjistä minulla ei ollut enää mitä myydä. Kiinnostus kanoihin on ilmeisen suurta, joten siitä sain idean alkaa kirjoittamaan kanamaista blogia.

Toivottavasti tästä blogista on iloa kanojen omistajille ja myös niille, jotka vielä suunnittelevat kanojen hankintaa. Blogissa pääset mm. seuraamaan tipujen kasvua haudonnasta alkaen, saat helpot ohjeet tipulaatikon ja ulkotarhan rakentamiseen sekä tutustut myös muihin kanalan pitäjiin. Tervetuloa mukaan, toivottavasti viihdyt! :)