keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Hautomakoneen ensimmäiset munat

Octagon 20 ECO puoliautomaatti

Hautomakone 45 astetta kallellaan
Saanko esitellä komean hautomakoneeni, joka on Octagon 20 ECO puoliautomaattinen hautomakone. Keräsin siitosmunia vajaan kahden viikon ajan ja laitoin ne koneeseen viime viikonloppuna. Haudonta kestää 3 viikkoa, joten reilun parin viikon päästä kuoriutuu toivottavasti lisää tipuja!

Hautomakoneen käyttöönotto oli erittäin helppoa. Tutustuin käyttöohjeisiin ja laitoin koneen toiseen vesikouruun vettä. Sen jälkeen kone oli yön yli päällä, ja lämpötila tasaantui sopivan haudontalämpötilan ylärajalle. En säätänyt lämpötilaa vielä matalammaksi, vaan laitoin munat ja annoin lämmön taas tasaantua. Latasin koneen täyteen maatiaiskanan pieniä munia, joita sinne mahtui 28 kpl. Ihmeekseni lämpötila tasaantui juuri täydelliseksi haudontalämpötilaksi: 37,5 asteeseen.

Sen jälkeen ainoat vaadittavat hoitotoimenpiteet ovat hautomakoneen kallistaminen 45 asteen kulmaan muutamia kertoja päivässä, joka kerralla eri suuntaan kuin edellisellä kerralla. Parin päivän välein tarkistan veden riittävyyden. Kallistamiseen on olemassa automaattinen kääntölaitekin, jonka saa ostaa lisävarusteena.
28 alholaisen maatiaiskanan munaa

Hankintalistalla on nyt kosteusmittari, jolla voin tarkkailla hautomakoneen kosteutta. Ulkomaalaisilta keskustelupalstoilta olen kuitenkin lukenut, että seuraamalla tämän kyseisen koneen käyttöohjetta kosteus pysyy sopivana, joten en ole kiirehtinyt mittarin hankinnassa.

Loppuviikosta pääsen läpivalaisemaan munat ja näkemään, mitkä munat ovat lähteneet kehittymään. Siihen asti, kallistelemisiin!

2 kommenttia:

  1. Heissuli vei!
    Mikä sulla kanatilanne tällä hetkellä?

    Meillä täällä Keminmaassa kanailee tällä hetkellä 3 kanarouvaa ja kaipaisivat lisää vahvistusta joukkohiinsa :)

    Jos sulla olisi tulossa (jotain muuta kuin valkoisia) kanoja niin oleppas yhteyksissä :)

    Hyvä koti luvassa! :)

    -Piia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyrnäväläisistä tipuista (ikä 1 vk) liikenee kyllä muutamia ja noista 2 vk päästä kuoriutuvista alhoista myös. Tyrnäväläisissä saattaa olla valkoisiakin muutama, mutta niissä on mistä valita. Alho-kanat ovat beigejä tai beige-kirjavia. Jos kiinnostuit, niin voit mailata lissu.koivisto ( at ) gmail.com.

      Poista