perjantai 25. toukokuuta 2012

Kanat mediassa

Lehtijuttu paikallislehdessä meidän maatiaisista
Pääkirjoituksessa kanabuumista
Paikallislehden toimittaja kävi meillä tekemässä jutun kanoista, ja se sai minut tutkimaan hieman, minkä verran kanat ovat olleet esillä mediassa viime aikoina.

Viime vuonna Munamies toi munat ja kanat lähelle suomalaisten sydäntä ja vieraili mm. Makuja-kokkiohjelmassa, jossa kokattiin kukonpoikaa. Ohjelma kannattaa katsoa, jos miettii, mitä eroa on kukonpojalla ja broilerilla.

Tänä keväänä kanat ovat olleet erityisen runsaasti esillä mediassa, muutakin kuin kokkiohjelmien menuissa. Maaliskuussa puhutti Viidakon tähtösten avausjakso, jossa tosi-tv tähtien tehtävänä oli kokata kanasta, mutta teurastaa se ensin. Tehtävä pääsi otsikoihin, mutta useimmille kanaharrastajille kukkojen laittaminen pataan ja perheelle pöytään on luonnollinen osa arkea ja eettisempi ratkaisu kuin broilerin hakeminen kaupasta.

Pääsiäisenä puhutti munapula, josta me kotitarvekanalan pitäjät emme tienneet mitään, sillä omien kanojen muninta jatkui uutisista huolimatta kuten ennenkin. Ratkaisuksi munapulaan ehdotettiin kotitarvekanalan perustamista omaan pihaan. Ennenhän kanoja oli lähes joka talossa, ja nykyään ollaan taas menossa hieman samaan suuntaan, sillä muutaman kanan parvia otetaan myös rivitalojen ja omakotitalojen pihoille taajamiin.

Kanat pääsivät myös MTV3:n kymppiuutisten loppukevennykseen. Muutamat kesäkanoista haaveilevat ovat kertoneet tämän pätkän vaikuttaneen heidän kanojen hankintaansa. Tällaiset klipit saattavat tuoda lapsuusmuistot oman perheen kanoista mieleen, ja samaa halutaan tarjota omillekin lapsille esimerkiksi ottamalla kesäkanoja. MTV3:n nettisivuilla julkaistiin myös kesäisin kuvituksin houkutteleva kirjoitus oman pihakanalan unelmasta. Se ei varmaan helpottanut kanoista vielä vain haaveilevan omien kanojen odotusta.

Rotukanayhdistyksen puheenjohtaja kertoi Ylen Ajantasa-ohjelmassa, että kanojen hankintaan vaikuttavat useat tekijät kuten esimerkiksi lähiruoan suosiminen, slow-life -elämäntapa sekä oman ruokansa tuottamisen eettisyys ja ekologisuus. Hän mainitsi yhtenä syynä kanojen pitoon myös maatiaiskanojen säilyttämisen, joka osuu ja uppoaa minuun. Sivutuotteena vai liekö sittenkin kaikkein tärkeimpänä meille monille kuitenkin ovat omat kananmunat ja eettisen lihan tuottaminen omalle perheelle. Ne ovat priceless-elämys, jolle ei voi laittaa hintalappua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti